DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Pandemi Ücretsiz İzin Kodu” hangi hallerde kullanılır?

Taner Özdemir - SMMM-İş ve Sos. Güv. Danışmanı-Mevzuat Eğitmeni
– 1981 yılında Samsun’da doğdu. Aslen Sivaslıdır. İlkokulu Samsun İlköğretim Okulunda, Liseyi Sivas Lisesinde tamamlamıştır. Üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesinde Sosyal bilimler ve yine Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde tamamlamıştır. İş – Sosyal Güvenlik ve vergisel mevzuat alanında daha kapsamlı çalışmalar yapabilmek için Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavına girerek bu sınavı başarıyla tamamlamış ve Mali Müşavir ünvanını almaya hak kazanmıştır. Evli ve 1 Kız çocuk babasıdır. Çalışma hayatı boyunca Hizmet, Gıda, Üretim,İnşaat,Müşavirlik, Eğitim, Danışmanlık sektörlerinde hizmet veren Kurumsal firmalarda ve bu firmaların şubeleşme ve organizasyon yapılarının kurgulanması ve yönetilmesinde Uzman,İdareci,Yönetici,Eğitmen,Danışman ve İnsan Kaynakları Müdürü olarak İş ve Sosyal Güvenlik boyutunda tüm süreçleri yönetmiştir. -Denetim, Eğitim ve Mali Müşavirlik firmasının İş ve Sosyal Güvenlik departmanında yaklaşık 350 firmanın ve 6500 personelin Bordro, SGK, Özlük işlemleri sürecini yönetmiştir. Firmalara İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri kapsamında danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedir. Ayrıca yaklaşık 20 farklı mevzuat sitesinde makaleleri yayınlanmaktadır. Anlaşmalı olduğu Eğitim firmaları ile İstanbul içinde ve İstanbul dışında Firmaların İnsan Kaynakları çalışanlarına, Muhasebe çalışanlarına, Bordro ve Personel İşlemlerini yürüten personellere, yeni mezunlara ve İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamalarını öğrenmek isteyen çalışanlara birebir ve toplu olarak eğitimler vermektedir.

Covid-19 Virüs salgınıyla birlikte Kısa Çalışma ödeneğinden faydalanamayan, gerek hizmet akdi devam eden personeller, gerekse hizmet akdi sona ermiş, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayan vatandaşların mağdur olmaması adına günlük 39,24 tl’lik nakdi ücret desteğinin 17.04.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanması ile ücret desteği de resmiyet kazanmış oldu.

Kimler bu destekten faydalanacak?

Hizmet akdi devam eden personeller için bu ücret desteğinden faydalanılması Mart ayı için mümkün değildir. Zira 17.04.2020 tarihinde Nakdi ücret desteğiyle ilgili bu ücret desteğinden faydalanılması için Resmi Gazetede yürürlülük tarihi dikkate alınmıştır. Dolayısıyla Mart 2020 dönemi için mümkün olmayacak. 01.04.2020-16.04.2020 tarihi içinde bu ücret desteğinden faydalanılması mümkün değildir. 17.04.2020 tarihinden itibaren hizmet akdi devam eden ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçiler için işveren, SGK- Şifresi ile işveren sistemi dediğimiz https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linkten giriş yapmaları halinde İşveren- COVİD 19 ÜCRETSİZ İZİN İŞLEMLER’ i menüsünden ücretsiz izin desteğinden faydalanacak işçilerin tanımlaması mümkündür. Bu menüden Ücretsiz girişi- Ücretsiz izin girişi yapılan kişilerin listelemesi ve çok fazla çalışanı olanlar için de tek tek giriş haricinde XML dosya yüklemesi ile de bu tanımlama yapılabilecektir. 

Paket programlar Ücretsiz izin XML tanımlaması için çalışma yapması gerekecek!

Ücretsiz izin XML dosya yüklemesi için kullanılan paket programların Nisan ayı çıkmadan acilen SGK’nın istediği XML tanımlama raporlamasını kendi sistemlerine eklemeleri için çalışma yapmaları gerekmektedir. Bu

çalışmayı paket programların yapması gerekiyor, çünkü bu tanımlama salgın sürdüğü müddetçe ve uzama ihtimali de göz önüne alınırsa ve tanımlamanın her ay ayrı bir tanımlama ile mümkün olduğunu belirtirsek, her ay bu tanımlama işlemi için XML dosyasının olması kaçınılmazdır. Yani Nisan ayını sisteme yükledim, artık mayıs için bir tanımlama yapılmayacak şekilde bir algı oluşmasın. Nisanda tanımlama yapılmış olsa bile Mayıs için tekrar bir tanımlama yapılacaktır.

Nakdi ücret desteğinde eksik gün nedenleri önemli!

17.04.2020 tarihinde Nakdi Ücret desteği Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu da, iki farklı eksik gün nedenini sistemine eklemiştir. ” 28- Pandemi Ücretsiz İzin ve 29- Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer nedenler” eksik gün nedenleri SGK sisteminde tanımlanmıştır. İşverenler, Bu eksik gün nedenlerini Mart ayı bildirgelerinde kullanmayacaklar. Zaten isteseler de Mart bildirgede, sistemde bu eksik gün nedenlerini göremeyeceklerdir. Bu eksik gün nedenlerini Nisan ayı bildirgelerinde bu destekten faydalanacak olan işçilerde kullanacaklardır. Nisan Ayı içinde sadece Nakdi Ücret desteğinden faydalanacak işçilerde bu eksik gün nedenleri kullanılacaktır. Yine Nisan ayı içinde işçilerin rapor ve bu

ücretsiz izin uygulaması varsa da, 29- Pandemi Ücretsiz izin ve Diğer nedenler seçilecektir. Nisan ayı içinde Nakdi Ücret desteğinden faydalanacak kişiler için 12- Birden Fazla ve 21- Diğer ücretsiz izin seçenekleri seçilmemelidir. Yinede yanlışlıkla seçilirse maalesef çalışanlar bu ücret desteği İşveren sisteminde tanımlı olsa bile ya ödemeyi alamayacak. Bu sefer Eksik gün nedenini Sosyal Güvenlik Kurumundan değiştirmek gibi zahmetli bir uygulamayı yapmak zorunda kalacaklardır.

Sonuç olarak; Yeni kanun maddeleri değişikliklerinde, ekleme yada yeni eklenen maddelerin önceki maddelerin yürürlüğünü kaldırdığı tarihlere de dikkat etmek gerekir. “Pandemi Ücretsiz izin” eksik gün nedeni de, Nisan ayı içerisinde uygulanmalıdır.  Nakdi Ücret desteğiyle ilgili bir dipnotu da belirteyim. Mart ayı içerisinde işten ayrılan ve İşsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçiler ise herhangi bir başvuru yapmadan bu nakdi ücret desteğinden faydalanabilecektir. Her personel bu nakdi ücret desteğinden faydalanamaz. Öncelikle, İşverenin bu işçi için Kısa Çalışma ödeneği başvurusu yapması ve bu ödenekten bu işçinin faydalanmayacağı İşkur tarafından bildirilmeli ve KÇÖ faydalanamayan işçi o zaman Nakdi ücret desteğinden faydalanması için işveren tarafından tanımlaması yapılmalıdır.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.