EYT Başvuru Sürecine dikkat! Bir aylık maaşınız yanabilir!
Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin Kanun, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EYT den kısaca bahsedersek, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup ta yaş dışındaki şartları yerine getirenlere emeklilik hakkı veren bir düzenleme.
Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi için resmi gazetede yayınlanması gerekiyordu.
03 Mart itibariyle karar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu.
Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Emeklilik hakkını taşıyan çalışanların öncelikli olarak Sosyal güvenlik kurumlarından ’emekli olabilir’ yazısını almaları gerekiyor.
Daha sonra yazacakları dilekçenin ekine koyacakları emeklilik yazısı ile iş verene başvuracaklar.
İşveren ise çalışanın çıkışını “emeklilik” kodu ile yapacak.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu iş verenin çıkış kodunu “emeklilik” olarak belirtmesi ve işçinin ise başvuru dilekçesinde mutlaka “emeklilik” nedeniyle olduğunu belirtmesi gerekir.
Eğer işçi dilekçesinde “emeklilik” gerekçesini belirtmezse art niyetli bazı iş verenler kıdem tazminatında sorun çıkarabileceklerdir.
Mart ayı içerisinde işverene dilekçesini veren işçi işveren sigorta çıkışını yapmadan emeklilik başvurusunda bulunamayacaktır.
Dolayısıyla çalışanların işverene başvurularını son güne bırakmamaları ve işveren ile görüşerek sonuçlandırmaları çok önemli.
Geç kalırsanız bir aylık maaşınızdan olursunuz.
Sigortadan çıkış ve emeklilik başvurusu işlemlerinin 1 Nisan tarihine sarkıtır, başka bir deyişle Mart ayı sonuna kadar işlemleri yetiştirip e -devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunmazsanız Nisan ayı maaşını alamaz, Mayıs ayından itibaren maaş almaya başlarsınız.
Mustafa ÖZBAY
Ekonomist-CFO-Yazar