DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

EYT Başvuru Sürecine dikkat! Bir aylık maaşınız yanabilir!

Mustafa Özbay Ekonomist-CFO
Mustafa ÖZBAY, 1972 yılında Trabzon ili Çaykara İlçesi Yeşilalan Köyünde doğdu. İlk öğrenimini Bursa, Orhangazi, Örnekköy İlkokulunda, Orta öğrenimini ise Orhangazi Lisesi’nde tamamladı. Uludağ Üniversitesi , İİBF, Maliye Bölümünden Ekonomist ünvanlıyla mezun oldu. 1999 Yılında İstanbul’a yerleşti ve sektöründe öncü bir sanayi kuruluşunda muhasebe yardımcı elemanı olarak işe başladı. Bu firmada sırasıyla muhasebe uzmanı, muhasebe şefi, finans şefi, muhasebe müdürlüğü ve halen devam etmekte olduğu Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Meslekteki tecrübesini ilk kez 2004 yılında yayınlanan ve büyük ilgi gören “Tüm Yönleriyle Uygulamalı İhracat Muhasebesi” kitabında meslektaşlarıyla paylaştı. Özbay, evli ve Taha Utkan, Safa Ersan, Neşe Berrin adında üç çocuk sahibidir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin Kanun, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EYT den kısaca bahsedersek, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup ta yaş dışındaki şartları yerine getirenlere emeklilik hakkı veren bir düzenleme.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi için resmi gazetede yayınlanması gerekiyordu.

03 Mart itibariyle karar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Emeklilik hakkını taşıyan çalışanların öncelikli olarak Sosyal güvenlik kurumlarından ’emekli olabilir’ yazısını almaları gerekiyor.

Daha sonra yazacakları dilekçenin ekine koyacakları emeklilik yazısı ile iş verene başvuracaklar.

İşveren ise çalışanın çıkışını “emeklilik” kodu ile yapacak.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu iş verenin çıkış kodunu “emeklilik” olarak belirtmesi ve işçinin ise başvuru dilekçesinde mutlaka “emeklilik” nedeniyle olduğunu belirtmesi gerekir.

Eğer işçi dilekçesinde “emeklilik” gerekçesini belirtmezse art niyetli bazı iş verenler kıdem tazminatında sorun çıkarabileceklerdir.

Mart ayı içerisinde işverene dilekçesini veren işçi işveren sigorta çıkışını yapmadan emeklilik başvurusunda bulunamayacaktır.

Dolayısıyla çalışanların işverene başvurularını son güne bırakmamaları ve işveren ile görüşerek sonuçlandırmaları çok önemli.

Geç kalırsanız bir aylık maaşınızdan olursunuz.

Sigortadan çıkış ve emeklilik başvurusu işlemlerinin 1 Nisan tarihine sarkıtır, başka bir deyişle Mart ayı sonuna kadar işlemleri yetiştirip e -devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunmazsanız Nisan ayı maaşını alamaz, Mayıs ayından itibaren maaş almaya başlarsınız.

 

Mustafa ÖZBAY

Ekonomist-CFO-Yazar

 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.