DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

COVİD-19 Ve Mali Tablolara Etkisi

Halil İbrahim Akpınar - Mali Müşavir / Denetçi / İşletme Doktora
Halil İbrahim Akpınar, lisans eğitimini 2011 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümünde tamamladı. Yüksek Lisans Tezini İşletme alanında ‘’İş Tatmininin Bağlamsal Performansa Etkisi: Muhasebe Meslek Elemanları Üzerine Uygulama’’ başlığıyla yazmıştır. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü işletme Ana bilim dalında doktora programına devam etmektedir. Uluslararası bir denetim ağı şirketi olan AGN INTERNATIONAL’ın düzenlemiş olduğu seminerlere Türkiye’den temsilci olarak katıldı. Akpınar, çok sayıda sivil toplum kuruluşunda kurucu, yönetici ve gönüllü olarak faaliyette bulunmaktadır. Birçok dergi ve gazetelerde aktüel yazılar yazdı ve açık oturum televizyon programlarına konuşmacı olarak katıldı.

COVID-19 hızlı bir şekilde dünyanın tüm  bölgesine yayılarak tüm ülkeleri ve insanlığı tehdit eder hale geldi. Salgında dünyada tepe noktasına henüz ulaşılmadı. Vaka sayılarının azaltılarak hayatın normale dönüşünü sağlamak için hem hükümetlere, hem ilgili uluslararası kurumlara, hem de bireylere önemli sorumluluk düşüyor

Covid-19’un bu mali tablolar üzerinde etkisi olup olmadığına karar verilirken, “TMS 10 Raporlama döneminden (Bilanço Tarihinden) Sonraki Olaylar” standardı dikkate alınmalıdır.

Bilanço tarihinden sonraki olaylar; bilanço tarihi ile finansal tabloların yönetim tarafından onaylandığı tarih arasında ortaya çıkan olayları ifade eder.

Bilanço tarihinden sonraki olaylar ikiye ayrılır:

  1. A) bilanço tarihinden sonraki düzeltme gerektiren olaylar (bilanço tarihi itibarıyla ilgili olayların var olduğuna ilişkin kanıtları gösteren koşulların bulunduğu durumlar)
  2. B) bilanço tarihinden sonra düzeltme gerektirmeyen olaylar (ilgili olayların bilanço tarihinden sonra ortaya çıktığını gösteren koşulların bulunduğu durumlar)

Bilanço tarihinden sonraki düzeltme gerektiren olayların ortaya çıkması durumunda, finansal tablolara alınan tutarların bu yeni duruma uygun şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. En genel örnek olarak ise;

Bilanço tarihi itibarıyla işletmenin alacaklı olduğu bir müşterisinin bilanço tarihinden sonra iflas etmesi, raporlama bilanço tarihi itibarıyla söz konusu alacakla ilgili bir zararın var olduğunun teyidi şeklinde değerlendirilerek söz konusu alacak için şüpheli alacak karşılığı ayrılmasıdır.

Virüsün 2020 yılında yayıldığı düşünüldüğünde, 31 Aralık 2019 tarihinde sona eren raporlama dönemleri ile ilgili olarak işletmelerin finansal tablolarında Covid-19 ile ilgili bir değişiklik yapmasına gerek olmayacak, ancak virüsün etkilerinin önemli olması halinde finansal tablo dipnotlarında bu durumun açıklanması gerekebilecektir.

Ancak raporlama döneminden sonra işletmenin finansal durumu ve faaliyet sonuçlarında ortaya çıkan bozulmalar, işletmenin sürekliliği varsayımının geçerliliğini yitirmesine neden olacaksa bu etkilerin mali tablolarda düzeltilmesi gerekecektir.

Covid-19’un 31 Aralık 2019 tarihinden sonra sona eren mali tabloları üzerinde etkisi

2020 ilk çeyrek finansal tabloları ile beraber mali tablolarda birçok kalemin etkilenmesi muhtemeldir. Bazı önemli etkiler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Finansal olmayan varlıklarda değer düşüklüğü (şerefiye dahil) (TMS 36)
  • Beklenen kredi zararları karşılığında artış (TFRS 9)
  • Hasılatta azalış (TFRS 15)
  • Stok değer düşüklüğü (TMS 2)
  • Finansal borçlarda yeniden yapılandırma hususu (TFRS 9)
  • Ertelenmiş vergi varlığının geri kazanılabilirliği (TMS 12)

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
12 Mart 2020
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.