DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye’de Muhasebe Mesleğinin Geleceği

Fatih Gül / SMMM-EĞİTMEN
BİYOGRAFİ: Muhasebe uzmanı ve Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi uygulamaları eğitimeni.14.08.1981 yılında İstanbul Zeytinburnu’nda doğdu. Bayrampaşa ticaret meslek lisesini bitirdi. Süleyman Demirel üniversitesi Şarkikaraağaç meslek yüksekokulu Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları, Anadolu üniversitesi iktisadi idari bilimler fakültesi işletme bölümü ve Süleyman Demirel üniversitesi işletme yüksek lisans bölümlerini bitirdi. Ayrıca  İ.S.M.M. Odası Mali Müşavir belgesine sahiptir. Çeşitli özel şirketlerin muhasebe departmanın da muhasebe uzmanı olarak ve aynı zamanda Kurumsal nitelik kazanmış özel eğitim kurumlarında bilgisayarlı muhasebe ve finans eğitmeni olarak görev almaktadır. Özel şirket pozisyonunda 15 yıl, Eğitmen olarak 8 yıl tecrübesi bulunmaktadır. Eğitim sektöründe temel ve ileri seviye olmak üzere muhasebe alanında ve ticari muhasebe program uygulama eğitimi olarak makaleleri bulunmaktadır. Eserleri :Bilgisayarlı muhasebe ve finansman uygulamaları ( Üçüncü binyıl eğitim kurumu)Bilgisayar program uygulamaları ( Üçüncü binyıl eğitim kurumu)

Muhasebe mesleğinin geleceği denildiğinde, genellikle akla teknolojik gelişmelerin işgücüne olan ihtiyacı azaltması akla gelmektedir. Bu belirli ölçülerde doğrudur. Ancak “para”nın geleceği daha önemli bir konudur. Madeni ve kâğıt para sistemlerinden her biri, daha önceki tüm türlerden önemli derecede farklılık gösteren kendine özgü kültürünü yaratmıştır. Son yıllarda dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisi ile tüm dünya para tarihinin üçüncü aşamasına girmektedir: Elektronik para ve sanal ekonomi çağı. Bilgisayar kullanımının yaşamlarımıza entegre olması, küreselleşmenin hız kazanması ve gelişmiş ülkelerin benimsediği neo-liberal politikalar ortak bir elektronik para birimine olan ihtiyacı arttırmıştır.

Elektronik paranın yükselişi ile birlikte toplumun radikal ve geniş kapsamlı değişikliklere uğraması kaçınılmazdır. Elektronik para, siyasi sistemlerde, ticaret kuruluşlarının organizasyonlarında ve sınıf örgütlenmesinin doğasında köklü değişimler meydana getirecektir. Bu çalışmada para sistemlerinin tarihsel gelişimi anlatılmış, enflasyonun mevcut para sistemi üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Elektronik para sisteminin ekonomik ve sosyal yaşantıyı ne şekilde etkileyeceği tartışılmış ve geleceğe dair önerilere yer verilmiştir. Çünkü parasız kayıt olmaz; kayıtsız muhasebe olmaz; muhasebesiz finansallar olmaz; finansallar olmadan işletmeler, şirketler olmaz; şirketler olmadan ekonomi olmaz, ekonomi olmadan yaşam olmaz.

Muhasebeciler olarak bizim kalıcı para’ya değeri değişmeyen bir “metre”ye gereksinimimiz var. Yoksa bütün değer ölçümlerini tarihi maliyet’e, satın alma bedellerine dayatmak, anlamsızdır; şimdi tüm ülkelerde değişen para değerleriyle hesap tutmaya çalışıyoruz

Yazarın önsözünün son paragrafı da şöyle:

“Paranın bu iki başlangıç türü (madeni ve kâğıt para sistemleri) nden her biri, daha önceki tüm türlerden önemli derecede farklılık gösteren kendine özgü kültürünü yaratmıştır. Şimdi, yirmi birinci yüzyılın başlangıcında, tüm dünya para tarihinin üçüncü aşamasına giriyor: elektronik para ve sanal ekonomi çağı. Elektronik paranın yükselişi önceki iki parasal devrimin kendi dönemlerinde gerçekleştirdikleri gibi toplumda olabildiğince radikal ve geniş kapsamlı değişikliklere yol açacak. Yeni para, siyasi sistemlerde, ticaret kuruluşlarının organizasyonlarında ve sınıf örgütlenmesinin doğasında köklü değişimler gerçekleştirecektir. Sanal para, tıpkı modern dünyanın Aztekler ya da Vikinglerin dünyasından farklılık gösterdiği gibi, kendi medeniyet versiyonunu yaratmayı, vaat ediyor.”

Ünlü para uzmanının burada sözü geçen kitabının son cümlesi şöyle; “Şimdi biz yeni bir elektronik paranın şafağındayız.”

 

Yazarın kariyerinde;

Muhasebe mesleğinde öğretmen olarak görev aldığım Üçüncübinyıl Akademi eğitim Kurumu uluslararası sertifikaya sahip mesleki alanda kendini kanıtlamış ve teknik alanda birçok etkinlik ve makalesi olan eğitim kurumu olmakla birlikte 444 3 111 nolu telefondan her zaman bilgi alabileceğiniz ve ayrıca makalelerimi https://www.ucuncubinyil.com adresinden okuyabileceğiniz etkin bir kurumdur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.