DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MUHASEBE MESLEĞİNİN VİZYONU VE GELECEĞİ

Fatih Gül / SMMM-EĞİTMEN
BİYOGRAFİ: Muhasebe uzmanı ve Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi uygulamaları eğitimeni.14.08.1981 yılında İstanbul Zeytinburnu’nda doğdu. Bayrampaşa ticaret meslek lisesini bitirdi. Süleyman Demirel üniversitesi Şarkikaraağaç meslek yüksekokulu Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları, Anadolu üniversitesi iktisadi idari bilimler fakültesi işletme bölümü ve Süleyman Demirel üniversitesi işletme yüksek lisans bölümlerini bitirdi. Ayrıca  İ.S.M.M. Odası Mali Müşavir belgesine sahiptir. Çeşitli özel şirketlerin muhasebe departmanın da muhasebe uzmanı olarak ve aynı zamanda Kurumsal nitelik kazanmış özel eğitim kurumlarında bilgisayarlı muhasebe ve finans eğitmeni olarak görev almaktadır. Özel şirket pozisyonunda 15 yıl, Eğitmen olarak 8 yıl tecrübesi bulunmaktadır. Eğitim sektöründe temel ve ileri seviye olmak üzere muhasebe alanında ve ticari muhasebe program uygulama eğitimi olarak makaleleri bulunmaktadır. Eserleri :Bilgisayarlı muhasebe ve finansman uygulamaları ( Üçüncü binyıl eğitim kurumu)Bilgisayar program uygulamaları ( Üçüncü binyıl eğitim kurumu)

Giriş:Geçmişten günümüze muhasebe mesleğinin gelişimi değerlendirildiğinde; basit bir şekilde alış veriş, borç alacak ilişkileri ile başlayan  kayıtlama ve muhasebe ihtiyacı; ekonomik ve ticari hayatın gelişmesi ve çeşitlenmesiyle önem ve değer kazanmış olup ekonomik yaşamın zorunlu bir parçası haline gelmiştir.

Bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir şekilde yükseldiği günümüzde uzmanlık alanları hızla artmakta, bu durum bilim dallarını sürekli geliştirdiği gibi yeni fonksiyonlar üstlenmesine yol açmakta ve her bilim dalı da bu gelişmelerden nasibini almaktadır.

Özellikle bilimsel gelişmeler birçok alanda sektörel gelişim ve değişimlere öncülük ederken muhasebe mesleği de bu gelişmelerden önemli bir şekilde etkilenmektedir.

Muhasebe mesleğinde de benzer durum söz konusudur. Elde edilen gelişmeler sonucunda her bilim dalında olduğu gibi muhasebe bilimi ve mesleğinde de klasik bakış açısı gitmiş yerine gelişmeleri izleyen, analiz eden, yön veren bir muhasebe alanı ortaya çıkmıştır ki, profesyonel muhasebe kavramıyla ifade edilecek bu kavramın içeriği oldukça önemlidir.

Muhasebe Mesleğinde Sağlanan Gelişmeler

  1. a) Muhasebe mesleğinin fonksiyonları gelişmekte, değişmekte ve artmaktadır, ekonomik olaylar, geliştikçe değiştikçe muhasebe mesleğinden beklenen hizmetler artmıştır. Bunlar ana başlıklar olarak:
  2. maliyet muhasebesi,
  3. yönetim muhasebesi,
  4. denetçilik, bağımsız dış denetim
  5. bütçeleme,
  6. kurumsal yönetim,
  7. risk yönetimi
  8. yönetim danışmanlığı
  9. vergi danışmanlığı ( vergi planlaması, vergileme sorunları )
  10. Vergi yükünün belirlenmesi,
  11. ekonomik ihtilaf ve davalarda araştırma, bilirkişilik
  12. değerleme ve derecelendirme işlemleri

(BASEL kriterleriyle daha da önem kazanacak),

  1. bilgi işlem sistemlerinin yeniden yapılandırılması,
  2. finansal raporlama tekniklerinin güncel gelişmeler ışığında yeniden yorumlanması ve benzer tekniklerin geliştirilmesi
  3. Mesleki alanlarla ilgili AR-GE faaliyetleri

olarak ifade edilebilir, ancak bu başlıkların gelişen koşulların etkisi altında sürekli değişeceğini vurgulamak da gerekir.

  1. b) Globalleşme süreci ve artan dış ticaret hacmi uluslararası şirketlerin sayısının artması sonucunda muhasebe mesleğinin belli standartlarla yapılmasını  zorunlu kılmaktadır.
  2. c) Denetimin önemi anlaşılmış ve bu konuya verilen önem giderek artmaktadır.
  3. d) Muhasebe mesleğinden sorumlu olan iç ve dış meslek örgütlerinin iş birliği giderek artmaktadır.
  4. e) Muhasebe ve denetim mesleği, toplumda saygı gören  ve gelecek vadeden bir kariyer mesleğine dönüşmüştür.

Ekonomik faaliyetler ne kadar önemliyse; ekonomik faaliyetlerin kayıt altına alınması, kayıtlanması, izlenmesi, raporlanması ve bunların sonuçlarının ilgililere sunulması bir o kadar önemlidir. Bunu sağlayacak olan da Muhasebedir, Denetimdir.

Ekonominin kayıtlanması gibi önemli bir misyonu üstlenmiş muhasebe meslek mensupları, olayları ve gelişmeleri yakalayıp gelişmeler ışığında kendine yön vermek zorundadır.

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.