DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

KDV iade taleplerine getirilen teminat şartı uygulanabilir değildir

Mustafa Özçelik -SMMM
Mustafa ÖZÇELİK, 1981 yılında Trabzon ili Çaykara İlçesi Yeşilalan Köyünde doğdu. İlk öğrenimini doğduğu yerdeki Yeşilalan ilkokulunda Orta öğrenimini ise Çaykara Çok Programlı Lisesi’nde tamamladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi muhasebe bölümünden mezun oldu. 2005 Yılında İstanbul’a yerleşti ve sektöründe öncü bir sanayi kuruluşunda muhasebe yardımcı elemanı olarak işe başladı. Bu firmada halen devam etmekte olduğu muhasebe şefi görevini yürütmektedir. Özçelik, evli ve Hasan, İclal, Yusuf adında üç çocuk sahibidir.

32 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile mahsuben ya da nakden iade taleplerinde teminat mektubu şartı getirilmiştir.

Buna göre;

  1. a) Mahsuben iade talepleri;

KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmın mahsuben iadesi;

– HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %12,5’i oranında,

– İTUS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %25’i oranında,

– HİS ve İTUS sertifikası sahibi olmayan mükelleflerin YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat aranmayan iade taleplerinde % 50’si oranında, YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat aranan iade taleplerinde ise bu tutarın %120’si oranında teminat verilmesi halinde mahsup talepleri yerine getirilir.

  1. b) Nakden iade talepleri;

KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmın nakden iadesi;

– HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %30’u oranında,

– İTUS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %60’ı oranında,

– HİS ve İTUS sertifikası sahibi olmayan mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %120’si oranında

teminat verilmesi halinde nakden iadeler yerine getirilir.

Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı mükellefler vergi dairelerine girememektedir. Ayrıca birçok kurum arasında bulunan e-teminat uygulaması Gelir idaresi başkanlığında bulunmamaktadır. Bu da mükelleflerin ilgili vergi dairelerine bizzat giderek kağıt ortamında teminat mektuplarını vermeleri anlamına gelmektedir.

Covid-19 sürecinden dolayı hem vergi dairelerinde hem de Bankalarda eksik personelle çalışılması bu sürecin uzamasına neden olmaktadır. Ayrıca fiziki temaslardan dolayı hastalık bulaşma riski önemli ölçüde artmaktadır.  Bu nedenle teminat mektubunun talep edilmemesi mahsup ve iade taleplerinin teminat mektubuna gerek kalmadan yerine getirilmesi, mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra KDVİRA sisteminde düzeltilmeyen hatalar için cezai işlem uygulanmaksızın düzeltme işlemlerinin yapılması çok daha uygun olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.