DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hile-1

Halil İbrahim Akpınar - Mali Müşavir / Denetçi / İşletme Doktora
Halil İbrahim Akpınar, lisans eğitimini 2011 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümünde tamamladı. Yüksek Lisans Tezini İşletme alanında ‘’İş Tatmininin Bağlamsal Performansa Etkisi: Muhasebe Meslek Elemanları Üzerine Uygulama’’ başlığıyla yazmıştır. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü işletme Ana bilim dalında doktora programına devam etmektedir. Uluslararası bir denetim ağı şirketi olan AGN INTERNATIONAL’ın düzenlemiş olduğu seminerlere Türkiye’den temsilci olarak katıldı. Akpınar, çok sayıda sivil toplum kuruluşunda kurucu, yönetici ve gönüllü olarak faaliyette bulunmaktadır. Birçok dergi ve gazetelerde aktüel yazılar yazdı ve açık oturum televizyon programlarına konuşmacı olarak katıldı.

Hile insanlığın var olduğu zamandan beri var olan günümüzde de işletmelerin büyük miktarlarda zarara uğramalarına ve iflaslarına sebebiyet veren bir takım etik dışı eylemlerdir.

Hile bir kişinin veya bir kurumun varlığına el koyma veya haksız bir biçimde kullanması şeklinde tanımlanabilir. Bir diğer hile tanımı da; bir çalışanın çalıştığı işletmenin kaynaklarını ve varlıklarını kasıtlı olarak uygun olmayan bir biçimde kullanarak veya ele geçirerek haksız kazanç sağlamasıdır. Hile muhasebe verilerinin manipülasyonu ve varlıkların çalınması şeklinde gerçekleşebileceği gibi işletmeye ait önemli verilerin kişisel bir menfaat sağlamak amacıyla işletme dışına çıkartılması şeklinde de gerçekleşebilir. Hile ve hata terimleri genellikle karıştırılsa da aralarındaki fark niyet-kasıt’tır.(O’Regan,2004,122)

Şekilde hilenin temel özellikleri; özenti/baskılar(pressures),fırsatlar(opportunity) ve haklı gösterme (rationaization) hile üçgeni üzerinde gösterilmektedir.

Hile üçgeni hile risklerinin tanımlanması ve değerlendirilmesi aşamasında kullanılan ve literatürde benimsenmiş bir terimdir. Hile üçgeni; hile riski faktörleri olarak da adlandırılabilecek fırsat, baskı ve haklı gösterme adlı üç temel unsurdan meydana gelmektedir.

Haklı gösterme; çalışanların hak ettiklerini alamama duygusu veya terfi beklentilerinin karşılıksız kalması gibi nedenlerle hileli işlemi kendileri için haklı görme duygusudur. işletme içi etik ortamın oluşturulması ve her kademe çalışanlarda etik davranışlara uyumun yükselmesi hileli işlemleri haklı görme eğilimini azaltacaktır.

İşletme içi koşullardan veya kişisel faktörlerden kaynaklanabilecek özenti ve baskılar hileli işlemlere neden olabilmektedir. İşletme içi nedenler; aşırı hedefler şeklinde olabileceği gibi bireysel nedenlerden kaynaklanabilecek baskılar, kötü alışkanlıklardan doğan baskılar ve aşırı borçlanma şeklinde örneklendirilebilir. Özenti ve baskı nedeniyle hayat bulan hileli işlemler işletme hedeflerinin ulaşılabilir olmasıyla ve personelin kişilik analizi ile engellenebilir.

Fırsatlar ise temelde işletme iç kontrol zayıflıklarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca işletme içindeki pozisyonun kuvvetli olması, işletmenin genel olarak kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket etmesi ve işletme faaliyetleri hakkındaki üst düzey bilgi hileli işlemlere fırsat verebilmektedir. Fırsat faktörü nedenli ortaya çıkabilecek hileli işlemler iç kontrol sisteminin etkinlik seviyesi artırılarak ve işletme çalışanlarına hile eğitimleri verilerek önlenebilir.

ETİKETLER: , , , ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.