DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emeklilikte fazla maaş almanın 8 yolu

Murat ÖZASLAN - SMMM
Murat ÖZASLAN, 1989 yılında Sinop ili Saraydüzü İlçesi Avluca köyünde doğdu. İlköğrenimini Sinop, Saraydüzü, Atatürk İlköğretim Okulunda, Orta öğrenimini ise İstanbul, Sultanbeyli Turhan Feyzioğlu Ticaret Meslek Lisesi’nde tamamladı. Kocaeli Üniversitesi işletme bölümünden mezun oldu. Okan üniversitesi Muhasebe ve Denetim Yüksek lisans bölümünü bitirdi. 2003 yılında İstanbula yerleşti ve eğitim sürecini tamamladıktan sonra sektöründe öncü sanayi kuruluşunda muhasebe uzman yardımcısı olarak işe başladı. Daha sonra kurumsal bir firmada Muhasebe Yöneticisi olarak görev aldı. Sonrasında Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirlik firmasına ortak oldu ve halen devam etmektedir.

Emeklilikte fazla maaş almanın 8 yolu

Emeklilikte maaşın yüksek olması için, çalışırken bazı kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşını hesaplarken kişinin prim gün sayısına ve kazancına dikkat ediyor. Bu yüzden emekli maaşını artırmak için prim ödeme gün sayısı ve sigortaya bildirilen esas kazancın yüksek olması önem taşıyor. Buna ek olarak, maaşı artırmanın başka formülleri de var.

Emekli olurken bağlanacak maaşın çalıştıkça düşmesini önlemek, hatta artırmak mümkün.

1- Emekliliğinizi son 1-2 yılda değil, en az 10 yıl önceden planlamaya çalışın.

2- 2 farklı yerde sigortalı olanların emekli maaşı daha yüksek olur.

3- Emekli maaşınızı artırmak için ‘çok çalışmak’ yerine nasıl çalıştığınıza dikkat edin. Eğer prim gününüz dolmuş ve yaşı bekliyorsanız, kazancınız yüksek görünsün

4- İster SSK’lı olun ister Bağ- Kur’lu, son 3.5 yılda SGK’ya tavandan (10 bin 705 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 20-30 lira artar. Bir başka deyişle 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800 lira ile bin lira arasında artış meydana gelir.

5- Emekli maaşını çalıştıkça düşüren sistem, 3 bin lira formülü ile tersine çevrilebiliyor. Brüt maaş 3 bin liranın üstünde ise çalışmaya devam ettikçe maaş da artıyor. Hatta yılda 80 liraya yakın bir artış da sağlanabiliyor.

6-SSK ‘dan emekli olmak daha avantajlı. SSK’dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ- Kur seçeneklerini ikinci planda tutun.

7-Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli maaşını hesaplarken aylık esas kazanca yani vergi ve diğer kesintiler olmadan bildirilen aylık brüt kazanca dikkat ediyor. Takvim’in haberine göre, esas kazançlar belirlenirken sadece düzenli ödenen maaşa bakılmıyor. İkramiyeler, primler, verilen nakit kira, giyecek, yakacak yardımları, işveren tarafından ödenen bireysel emeklilik veya özel sağlık sigortası primlerinin belirli oranları bile ileride emekli maaşına etki yapıyor.

8-Emekli olurken doldurulan ‘Tahsis Formu’ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu, maaşınız hesaplanırken aylık bağlama oranını artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır