DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

Sayın Üyemiz,
29 Haziran 2021 tarih ve 31526 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar çerçevesinde yapılan düzenlemelere göre;

  • Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı sınırları artırılmıştır. Buna göre 2022 yılından itibaren uygulanmak üzere; 1. ve 2. Bölgelerde 1 milyon TL olan asgari sabit yatırım tutarı 3 milyon TL’ye, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde ise 500.000 TL’den 1.5 Milyon TL’ye çıkarılmıştır.
  • Finansal Kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda, finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam alt tutar sınırı, her bir finansal kiralama şirketi için 1., 2., 3. ve 4. Bölgelerde asgari 500.000 TL’den 750.000 TL’ye, 5. ve 6. Bölgelerde ise asgari 300.000 TL’den 500.000 TL’ye çıkarılmıştır.
  • Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how vb.) oranı, teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının %25’ini geçemeyecektir. Daha önce bu oran %50 idi.
  • Savunma Sanayii Başkanlığından alınacak proje onayı ile gerçekleştirilecek savunma sanayiine yönelik yatırımlarda, yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50 milyon doların üzerinde olması ve yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması şartları aranmayacaktır.
  • Baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve çimento imalatı yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat temin edilemeyeceğine yönelik sınırlamaya, çimento imalatı yatırımları da dahil edilmiştir.
  • Faiz veya kâr payı desteği sınırı, stratejik yatırımlarda 50 milyon TL’den 75 milyon TL’ye çıkarılmış, yatırım tutarına olan oran sınırı ise %5’ten %10’a yükseltilmiştir.
  • Beşinci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanacak öncelikli yatırım konuları arasına asgari 5.000 m² alan şartını sağlayan veri merkezleri de dahil edilmiştir.
  • İstanbul hariç olmak üzere, OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden; kimyasal maddeler, başka yerde sınıflandırılmamış (BYS) makine ve teçhizatlar, BYS elektrikli makine ve cihazlar, motorlu kara taşıtları, demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlar ve BYS ulaşım araçları üretimine yönelik yatırımların desteklerden yararlanma şartları değiştirilmiştir. Düzenlemeyle, teşvik belgeleri için asgari sabit yatırım tutarını 1. ve 2. Bölgelerde 1 milyon TL, diğer bölgelerde ise 500.000 TL olarak sınırlayan hüküm kaldırılmıştır.
  • Deprem, salgın gibi doğal ve biyolojik afet hallerinde yarım kalan veya tamamlanamayan yatırımlardan, 11/3/2020 tarihinden önce düzenlenen ve bu tarih itibarıyla süresi devam eden yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların tamamlanabilmesini teminen talep edilmesi halinde iki yıla kadar ilave süre verilebilecektir.
  • Bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörler ve bölgeler itibarıyla asgari sabit yatırım tutarları veya kapasitelerine ilişkin tablo yeniden düzenlenmiştir.
  • Yeni düzenlemeyle, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak makine ve teçhizat listesi eklenmiştir. Genel tanımları karar ekinde yer alan ve GTİP bazında detaylandırılmış toplam 174 adet makine ve teçhizat gümrük vergisi ödemeden, teşvikli olarak ithal edilemeyecektir.

Karar için tıklayınız.
Saygılarımızla,

İSTANBUL SANAYİ ODASI

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.