Stok Affında Tüm Bilinmesi Gerekenler ve Muhasebe Kaydı
Stok Affında Tüm Bilinmesi Gerekenler ve Muhasebe Kaydı
Değerli okurlar bu hafta 7440 sayılı Kanun kapsamında getirilen işletme kayıtlarının düzeltilmesi ile ilgili stok artırımı kapsamında bilinmesi gereken önemli hususlara değineceğiz.
STOKLAR RAYİÇ BEDELLE DEĞERLENECEKTİR
İşletme kayıtlarına intikal ettirilecek olan stoklar, bildirim tarihindeki rayiç bedelle değerlenmek suretiyle envanter listesinde gösterilecektir. Rayiç bedel, o kıymetin değerleme günü itibarıyla normal alım satım bedelidir. Bu bedeli işletme yöneticileri de belirleyebilecektir. Bunun için ekstra bir değerleme raporu zorunluluğu yoktur.
BEYAN EDİLECEK KDV’NİN TUTARI
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere mükelleflerin kendilerince veya ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden beyan edilerek kayıtlara intikal ettirilecek makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.
Söz konusu beyan, en geç 30 Haziran 2023 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılacak ve tahakkuk edecek vergi de aynı süre içinde ödenecektir.
KDV ÖDENDİĞİ ZAMAN İNDİRİM KONUSU YAPILACAKTIR
Tebliğin (VI/A-4) bölümünde belirtilen beyanname (Ek:18) doldurulduktan sonra tahakkuk eden KDV ne zaman ödenirse o zaman indirim konusu yapılacaktır. KDV’nin zamanında ödenmemesi stok artırımının ihlali anlamına gelmemektedir. Ödenmeyen vergi, vergi borcu olarak 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilecektir.
DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL UYGULAMA
Hazine ve Maliye Bakanlığınca 213 sayılı Kanunun 15 inci maddesine göre mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İlleri ile Sivas İlinin Gürün İlçesinde mücbir sebep halinin, Kanunun dokuzuncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirlenen başvuru süresince devam etmesi durumunda, mücbir sebep kapsamına alınan yerlerdeki. dairelere (alacaklı idarelere) yapılacak başvurunun süresi mücbir sebep hâlinin sona erdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar (bu tarih dâhil) uzatılmıştır.
KDV DEN İSTİSNA OLAN TESLİMLER BU KANUNDAN YARARLANAMIYOR
Teslimleri KDV’den müstesna olan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarla ilgili olarak bu uygulamadan yararlanılması mümkün değildir.
ÖDENEN KDV İADE ALINAMAYIP GİDER DE YAZILAMIYOR
Beyan edilen emtiaya ait hesaplanarak ödenen KDV, 1 No.lu KDV Beyannamesinde genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecek ancak iade konusu yapılamayacaktır.
Öte yandan, kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat ve demirbaşların rayiç bedeli üzerinden hesaplanarak ödenen KDV’nin indirimi ve dolayısıyla iadesi mümkün olmayıp, bu tutar, verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
ÖRNEK MUHASEBE KAYDI
Örnek – (A) Limited Şirketi, stoklarında bulunan ancak kayıtlarında yer almayan (Y) emtiasına ilişkin envanter listesini hazırlamış ve 15/6/2023 tarihi itibarıyla beyan etmiştir.
Genel oranda katma değer vergisine tabi olan bu emtianın, mükellef tarafından belirlenen rayiç bedeli 120.000 TL’dir. Şirketin bu bildirimine ilişkin muhasebe kayıtları aşağıdaki şekilde olacaktır.
—————————————–15/6/2023—————————————–
153 TİCARİ MALLAR 120.000 TL
191 İNDİRİLECEK KDV 10.800 TL
525 KAYDA ALINAN EMTİA 120.000 TL
ÖZEL KARŞILIK HESABI (7440 sayılı Kanunun 6/1 md.)
360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR 10.800 TL
(Sorumlu sıfatı ile ödenecek KDV)
———————————————–/————————————————
BEYAN EDİLEN TUTARLAR BA FORMLARINA DAHİL EDİLECEKTİR
7440 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası kapsamında beyan edilen kıymetler rayiç bedelleriyle, Ba formu vermek zorunda olan mükellefler tarafından söz konusu form ile bildirilmek zorundadır.
Söz konusu bildirim işlemi, Ba formunun “Soyadı/Adı Unvanı” bölümüne “Muhtelif Satıcılar (7440 sayılı Kanun Madde 6/1)”, “Vergi Kimlik Numarası” bölümüne (3333 333 333) yazılmak suretiyle yapılacaktır.
09.06.2023
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com
http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/koray/0487/
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)