DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Salgındaki iş kaybına kalıcı tedavi

Ekonomide normalleşme sürecinde istihdam konusu en çok önem verilen konu oldu. Yeni İstihdam Kalkanı Paketi, özellikle geçtiğimiz aylarda işini kaybedenlerin tekrar üretime kazandırılması ve gençlerin istihdam edilmesi konusunda kalıcı sonuçlar sağlayacak.

Yayınlanma tarihi: 16 Haziran 2020 Salı

Koronavirüs salgınının ekonomiye olumsuz etkilerini önlemek için birbiri ardına sunulan desteklerin ardından hazırlanan ‘İstihdam Kalkanı Paketi’, kalıcı bir iyileşme sağlayacak.

TÜİK’in açıklamasına göre işsizlik oranı mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre 0.9 puan azalarak yüzde 13.2 oldu. Bununla birlikte takip eden aylarda salgının işletme faaliyetlerine etkisi sebebiyle işini kaybedenler oldu.

Gerek bu kişilerin tekrar istihdam edilmesi gerekse üretim çarklarının gücünün ve hacminin devamlılığı açısından yeni bir istihdam paketi hazırlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konu hakkında yaptığı açıklamada, çok kapsamlı bir reform paketi hazırladıklarını belirterek, “Amacımız Ocak 2019 ile Nisan 2020 arasında işsiz kalan vatandaşların yeniden istihdama katılmalarını sağlamak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kayıpların telafisinin ötesinde kur saldırısı ve salgın öncesinden daha iyi bir istihdam seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

NORMALLEŞME DESTEĞİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı paket için Hazine ve Maliye Bakanlığı da koordinasyon desteği sağladı. Yeni istihdam paketinin hedeflerinden bazılarının şunlar olduğu açıklandı:

Ekonomik faaliyetlerin azalması sebebiyle işçisini kısa çalışmaya geçiren veya ücretsiz izne ayıran işverenlere normalleşme desteği verilecek.

Çalışma hayatında normalleşmeyi teşvik edecek bir mekanizma kurulacak.
Salgın öncesinden daha iyi istihdam rakamlarına ulaşmak için gayret edilecek.

GENÇ İÇİN

İlave istihdam için de teşvik sağlanacak. Kısmi ya da esnek çalışma alanında iş gücü piyasası için düzenlemeler hayata geçirilecek. Özellikle genç istihdamı için 25 yaş altındaki gençlerin istihdamını destekleyerek beceri ve deneyim kazanmaları temin edilecek. 25 yaş altı gençlerin ve 50 yaş üzerinde olanların kolay şekilde istihdam edilmeleri sağlanacak.

ENFLASYON HEDEFİ

Salgın döneminde firmaların kısmen de olsa üretim ve ihracata devam etmelerinin, hem ekonomi hem istihdam için kıymetli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız 2020’de yüzde 8.5 olarak belirlenen enflasyonu kademe kademe düşürerek 2021’de yüzde 6’ya ve 2022’de inşallah yüzde 5’in altına indirmektir” dedi.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre, kurulacak karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Bunun için devlet de elini taşın altına koyacak. Sistem, 2022’de yürürlüğe konulacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile esnafa, küçük işletmelere ve yatırımcılara uzun vadeli kaynak sağlanacak. Böylece istihdam korumasına da süreklilik kazandırılacak.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ

Salgın önlemleri kapsamında ücretsiz izinde nakdi ücret desteği devam edecek. Ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 39 lira, aylık 1.177 lira ödenecek. Ayrıca kayıt dışı çalışırken işsiz kalanlara 1.177 TL nakdi ücret desteği de görüşüldü. Bu kapsamdaki işçiler sebebiyle işverenlere idari para cezası verilmeyeceği kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.