DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ortakların Emlak Vergilerinin Mükellefler Tarafından Ödenmesi

334
A+
A-

Çoğu mükellef nezdinde faaliyette bulunan işyerleri için “işyeri tapusu” genelde gerçek kişi ortaklarda olduğundan şirket tarafından emlak vergilerinin gider yazılması idareye göre mümkün değildir. Zira, kiracı sınıfındaki şirketler/mükellefler bu taşınmazlar nedeniyle Emlak Vergisi mükellefi malik veya intifa hakkı sahibi değildirler.

Kiracılar tarafından emlak vergisinin bu dahilde doğrudan gider yazılması mümkün değildir. Özel sözleşme ile vergi mükellefiyeti değiştirilemez.

Bu verginin gider yazılması ancak bahsi geçen ödemenin net GMSİ sayılıp stopaj yapılmak ve gerçek kişi tarafından yıl sonunda gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmek suretiyle yapılabilir. Taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmelerinde, kiralanan gayrimenkule ilişkin emlak vergisinin kiracı tarafından ödeneceğinde mutabık kalınmış olması durumunda, kiracı tarafından ödenen emlak vergisi ticari ve mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilir.

Bununla beraber, kiracı tarafından ödenen bu emlak vergilerinin kira gideri olarak dikkate alınması gerekmektedir. Taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesinde, emlak vergisinin ödenmesi konusunda bir husus belirtilmiyor ise, kiracının bu ödemesinin kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerektiği aşikârdır.

Tüm bu açıklamalara karşın Karabük Defterdarlığı sözleşmede hüküm olsa bile GMSİ olarak dahi gider yazılamayacağı yönünde görüş vermiştir (24.11.2011 tarih ve B.07.4.DEF.0.78.10.00-İndirimler-9 sayılı Özelge).

Benzer bir vaka da satıcıya isabet eden tapu harcının gider yazılamayacağı belirtilmiştir (Antalya, 26.08.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.07.16.01-KVK.ÖZ.2011.42-265 sayılı özelgesi)

Bu görüşlere şahsen katılmadığımız ifade etmek isteriz. Zira, özel anlaşmaya göre artık kiracı tarafından yapılan ödeme emlak vergisi değil, bir tür kira gideri mahiyetine bürünmüş durumundadır. Vergi hukuku olayın gerçek mahiyetini esas aldığından yapılan ödeme üzerinden stopaj hesaplanmak suretiyle kira giderinin (karşı taraf için gelirin) bir parçası gösterilmesi hukuka uygun olacaktır.

Keza, GVK’nın 72. maddesinde de gayrimenkul sahiplerinin ıttılına ulaşacak şekilde namlarına kamuya para yatırılması tahsil hükmünde sayılmıştır. Bu nedenle, taraflar arasında muvazalı durumlar bulunmadığı müddetçe, ödenen emlak vergileri net kabul edilip stopaja tabi tutalar (ortak tarafından da beyan edilerek) şirket bünyesinde gider yazılabileceğini düşünmekteyiz.

Saygılarımızla,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.