DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İhracatta kullanılacak ahşap ambalaj malzemeleri ışıl işlem zorunluluğu

İhracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabi tutulması ve işaretlenmesine dair yönetmelik 25 Mayıs 2019 tarih ve 30784 sayılı resmi gazetede güncellenmiştir.01.01.2020 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak yönetmeliğin özetini aşağıda çıkartmış bulunuyoruz.

Yönetmelikle ilgili genel bilgiler:
1.Isıl işlem çıktısı ve işaretleme sadece ihracatta kullanılacak ahşap ambalaj malzemelerini kapsamaktadır. Ambalajların sadece yurt içinde kullanılması durumunda Yönetmelik kapsamında zorunluluk bulunmamaktadır.
2.Aşağıda belirtilen ahşap ambalaj malzemeleri, bu Yönetmelik kapsamı dışındadır:
a) 6 mm veya daha az kalınlıktaki ahşaptan yapılan ahşap ambalaj malzemesi,
b) Kontrplak, yonga levha, yönlendirilmiş lif levha veya kaplama tahta gibi; yapıştırıcı, ısı veya basınç ya da bunların kombinasyonu ile oluşturulan, tamamen işlenmiş ahşap ile yapılmış ahşap ambalaj malzemesi,
c) Üretim esnasında ısıtılan şarap ve alkol fıçısı,
ç) İşlenmiş ve/veya zararlıdan ari hale getirilerek üretilmiş; şarap, puro ve diğer malların hediye kutuları,
d) Talaş ve ahşap yünü,
e) Yük araçlarına veya konteynerlere kalıcı olarak bağlı ahşap bileşenleri.
3.Yönetmelik 1/1/2020 de yürürlüğe giriyor, herhangi bir öteleme olmayacak.
4.Yönetmelik kapsamındaki sorumluluk önceden sadece izin belgeli işletmedeyken; Bu Yönetmelik değişikliği ile birlikte sorumluluklara tedarikçi ve ihracatçı da dahil oldu ve böylelikle sorumluluklar paylaşıldı.
5.Yurt dışından aldığınız ürünle birlikte gelen bir ahşap ambalajı kullanacak iseniz;
İhracatta kullanılacak ise ısıl işlem çıktıları veya grafikleri temin edilmelidir.
Yurt içinde kullanılacak ise üzerindeki işaret numarasının kazınarak ya da başka bir şekilde yok edilmesi gerekmektedir.
Eğer hiçbir şekilde kullanılmayacak , atık ya da ikinci el olarak çıkışı yapılacak ise fatura ve irsaliyelerde kırmızı renkte “ ısıl işlem çıktısı olmadığı için ihracatta kullanılamaz” kaşesi basılması gerekmektedir.
6.Isıl işlem uygulaması görmüş ambalaja kesme işlemi uygulanırsa ısıl işlem geçerliliğini yitirir. O yüzden kesme işlemi yapılamaz. Bu ambalajlar montaja uygun olmalıdır.
7.Yönetmelikte geçen karantina odası ısıl işlem görmüş ahşap ambalaj üreten, kullanan tüm tarafların (ihracatçı, tedarikçi, izin belgeli işletme) sorumluluğundadır.
Fakat; ihracatçıların oluşturacağı karantina odası; ısıl işlem yapılmış ambalaj malzemelerinin ihracatta gönderilene kadar bekletileceği ayrı bir alanı tanımlamakta. Yetkililer ile birebir görüştüğümüzde bu konuda ihracatçıları fazla zorlamayacaklarını, sadece yağmur, kar gibi dış etkenlerden ambalajların korunacağı kapalı bir alan oluşturmanın yeterli kabul edileceği belirtilmiştir. Burada amaç ambalaj malzemelerinin ısıl işlem özelliğini yitirmemesi ve herhangi bir mikroorganizma bulaşmamasıdır.
8.Mevcutta 1000 üzerinde izin belgeli işletme var. Fakat bunların yaklaşık 600 tanesi aktif. İzin belgeli işletmelere aşağıdaki web adresinden sorgulama yapılarak erişilebilir.
https://aambalaj.tarim.gov.tr/
9. Para cezaları;
Kullanıcı ve tedarikçilere 15. Maddeye aykırı işlem yapması halinde  45.486 TL
İzin belgesi olmadığı halde işaretleme yapanlara  45.486 TL
İşletmelerin denetime açılmaması durumunda  11.368 TL
İzin belgeli işletmelere 7-8. Madde ve Ek-1’e aykırı işlem yapması durumunda 22.742 TL, tekrarı halinde
45.486 TL.

ISPM 15 – Ahşap Ambalajlara Isıl İşlem Uygulaması Hk_

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.