DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İhracat Bedellerinin %25 ‘inin TL’ye Çevrilmesi Hakkında Önemli Bilgiler

Değerli okurlar, bilindiği üzere geçen haftalarda yayımlanan İhracat Genelgesinin Ek 1 İnci Maddesi Kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatına göre ihracat bedellerinin %25’inin TL ye çevrilmesi zorunluluğuna ilişkilin açıklamalar yapılmıştı.

Konu ile ilgili detaylı bilgiler bu haftaki yazımızın konusunu oluşturuyor.

MERKEZ BANKASINA HANGİ TARİHLİ KUR ÜZERİNDEN SATIŞ YAPILACAKTIR?

İhracat Genelgesine göre İBKB veya DAB’a bağlanan ihracat bedeli dövizin %25’i, İBKB veya DAB’ın düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden Merkez Bankasına satılmak üzere İBKB veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılır.

HANGİ DÖVİZLER BU UYGULAMAYA DAHİLDİR?

ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB’a bağlanan ihracat bedeli dövizler uygulama kapsamındadır.

MUAFİYET KAPSAMINDAKİ ÜLKELERE YAPILAN İHRACAT TUTARLARI DA BU UYGULAMAYA DAHİL MİDİR?

Muafiyet kapsamındaki ülkelere yapılan ihracatlar için İBKB zorunlu olmadığından bu uygulama kapsamında değerlendirilmeyecektir.

TL’YE ÇEVRİLEN TUTAR AYNI GÜN VE AYNI KURDAN DOLARA ÇEVRİLEBİLECEK MİDİR?

Konu net değildir. Bu duruma daha çok Bankaların Hazine departmanları karar verecektir.

PEŞİN BEYA MAL MUKABİLİ SATIŞLARDA UYGULAMADA FARKLILIK OLACAK MDIIR?

Hayır farklılık bulunmamaktadır. İhracatlarda müşterinin İBKB düzenlenmesine yönelik talepte bulunması halinde İBKB tutarının %25’ini TCMB’ye satış yükümlülüğünü de yerine getirmesi gerekmektedir.

NAKİT BEYAN FORMU (NBF)  KAPSAMINDAKİ İHRACAT BEDELLERİNE İBKN’NİN %25’İNİN TCMB’YE SATIŞ ZORUNLULUĞU VAR MI?

Evet var. Yurt dışına Gümrük Beyannamesi ile fiilen gerçekleştirilen mal ihracı kapsamında efektif olarak tahsil edilen ve NBF ile yurda getirilen ihracat bedellerinde İBKB düzenlendiği anda İBKB tutarının %25’inin TCMB’ye satışı zorunludur.

30.000 DOLARIN ALTINDAKİ İHRACAT BEDELLERİNDE İBKB DÜZENLENMESİ VE İHRACAT BEDELİNİN %25’İNİN TCMB’YE SATILMASI ZORUNLU MUDUR?

Hayır yoktur. 30.000 Dolar ve altındaki ihracat hesapları terkinen kapatılabilecektir. Dolayısıyla bu tutarın altındaki gümrük beyannamesine ilişkin İBKB talep edilmesine gerek bulunmadığından ihracat bedelinin %25’inin TCMB’ye satışı da zorunlu değildir.

SERBEST BÖLGEDEN BİR BAŞKA SERBEST BÖLGEYE VEYA 3.BİR ÜLKEYE SATILAN MALLAR DA BU KAPSAMDA DEĞERLENDİRİLECEK MİDİR?

Hayır değerlendirilmeyecektir. Serbest bölgeler bilindiği üzere kambiyo mevzuatına göre yurtdışı sayılmaktadır. Serbest bölgedeki firmalarca bir başka serbest bölgeye veya yurt dışındaki bir firmaya satış ihracat olarak değerlendirilmemektedir. Bu yüzden İBKB düzenlenmesine de gerek bulunmamaktadır.

TÜRKİYEDEN SERBEST BÖLGEYE YAPILAN SATIŞLARDA İBKB BEDELİNİN %25’İNİN TCMB’YE SATILMASI ZORUNLU MUDUR?

Evet zorunludur. Serbest bölgeler bilindiği üzere kambiyo mevzuatına göre yurtdışı sayıldıklarından bu bölgelere yapılan satışlar da ihracat sayılmakta ve İBKBye bağlanmak zorundadır.

TRANSİT TİCARET BU UYGULAMA KAPSAMINDA MIDIR?

Hayır bu uygulama kapsamında değildir.

İBKB TUTARININ %25’İNİN TCMB’YE SATIŞINDA HANGİ KURLAR BAZ ALINACAKTIR

İBKB’nin düzenlendiği tarihte TCMB tarafından ilan edilen saat:10-11-12-13-14 ve 15 kurları baz alınacaktır.

KONSİNYE İHRACATLARDA DA BU UYGULAMA YAPILACAK MIDIR?

Evet. Konsinye ihracatlarda da ihracat bedeli yurda geldiği anda İBKB düzenlenecek ve İBKB tutarının %25’i TCMB ye satılacaktır.

18.01.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.