DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Geçmiş Yıl Zararları İle İlgili Çok Önemli Bir Karar!

107
A+
A-

Değerli okurlar, bu hafta Danıştay’ın geçmiş yıl zararları ile ilgili vermiş olduğu çok önemli bir karara değineceğiz.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN 9.MADDESİNDE DÜZENLENMİŞTİR.

Söz konusu düzenleme tüzel kişi kurumlar için Kurumlar Vergisi Kanununun 9.maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin 1.fıkrasının a bendine göre kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek şartıyla beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Madde metninden de anlaşılacağı üzere, indirim konusu yapılacak geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılması için, her yıla ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi gereği amir şart olarak kanuni düzenlemede yer almıştır.

MALİYE İDARESİ GEÇMİŞ YIL ZARARININ KULLANILMADIĞI DÖNEMLERE DÜZELTME HAKKI VERMİYOR

Maliye idaresi, kurumlar vergisi beyannamesinde mahsup imkânı olmasına rağmen, beyannamede gösterilmemek suretiyle mahsup imkanından ilgili yıl yararlanılmaması sonucu, sonradan verilecek bir düzeltme beyannamesi ile bu mahsup hakkının kullanılmasına izin vermemektedir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 09.06.2011 tarih ve 9-679 sayılı özelgesinin ilgili kısmı aşağıdaki gibidir.

İndirim konusu yapabilecek geçmiş yıl zararları bulunmasına rağmen ilgili hesap dönemi için kâr beyan ederek geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılmaması durumunda, bu dönemi izleyen yıllarda kullanılmayan geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesi mümkün bulunmayacağı ve ayrıca kâr beyan edilen dönemine ilişkin düzeltme beyannamesi verilmesinin de mümkün olmayacağı belirtilmektedir.”

Böylece kurumlar vergisi beyannamesinde herhangi bir şekilde gösterilmeyen geçmiş yıl zararlarının mahsup imkanı tamamen ortadan kalkmaktadır.

DANIŞTAY 4.DAİRESİ MÜKELLEF LEHİNE KARAR TESİS ETMİŞTİR

Danıştay 4.dairesinin 14.01.2021 tarih ve E.2016.14644 K:2021/240 sayılı kararına göre indirim hakkından yararlanılamayan yıllara ilişkin düzeltme kurumlar vergisi beyannamesi vermek suretiyle kullanılamayan geçmiş yıl zararlarının mahsubu mümkün bulunmaktadır.

İNDİRİMİN GÖSTERİLMEMİŞ OLMASI BİR VERGİ HATASIDIR

Danıştay’ın vermiş olduğu bu kararın son derece doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü indirimin beyannamede gösterilmemiş olması 213 sayılı Kanunun 117.maddesi mucibince bir matrah hatasıdır. Mezkûr maddede yer alan tanıma göre matrah hatası; Vergilendirme ile ilgili beyanname, tahakkuk fişi, ihbarname, tekalif cetveli ve kararlarda matraha ait rakamların veya indirimlerin eksik veya fazla gösterilmiş veya hesaplanmış olmasıdır.

Bilindiği üzere mükellef ile idare arasındaki uyuşmazlıkların barışçıl çözüm yollarından biri de hataların düzeltilmesi müessesesidir. Vergi hatalarının düzeltilmesi konusu ise 213 sayılı VUK 120 ve müteakip maddelerinde ele alınmıştır. Söz konusu hataların düzeltilmesinde vergi dairesi müdürü yetkili kılınmıştır. Vergi hatasının vergi dairesi tarafından düzeltilmesi için, vergi hatalarının yargılamayı gerektirmemesi, ilk bakışta anlaşılabilecek açıklıkta olması gerekmektedir. Dolayısıyla geçmiş yıl zararlarının beyannamede gösterilmesi gibi çok açık bir matrah hatasının yargı yoluna hiç gidilmeksizin daha en başta vergi dairesi tarafından mükellefin talebi halinde düzeltilip iade işleminin tesis edilmesi gerekmekteydi. Bu nedenle Danıştay’ın vermiş olduğu kararın 213 sayılı Kanunun konumuzla ilgili amir hükümlerine birebir uygun olduğunu düşünüyoruz.

19.04.2022

Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.