DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

E Faturada ve E Arşiv Faturada 1 Temmuz 2022’den İtibaren Kimler Dahil Olacak?

107
A+
A-

E Faturada ve E Arşiv Faturada 1 Temmuz 2022’den İtibaren Kimler Dahil Olacak?

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 509 sıra No.lu Genel Tebliği ile birlikte e-belgelerde, ciroları veya bulundukları faaliyet alanı itibarıyla zorunlu olarak dahil olması gereken mükellef guruplarına ilişkin özel belirlemeler yapılmıştır.

01.07.2022 tarihi itibarıyla e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dahil olması gereken mükelleflerin süresinde gerekli başvurularını yapması, cezai işlemlere maruz kalınmaması bakımından önem arz etmektedir.

1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamasına geçecek olanlar:

2021 yılı Brüt Satış Hasılatı 4 Milyon TL’yi aşanlar

2021 yılında brüt satış hasılatı 4 Milyon TL ve üzeri olanlar geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılında brüt satış hasılatı 3 Milyon TL ve üzeri olanlar, şartın sağlandığı ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başından itibaren geçiş yapmak zorundadır.

ÖTV 1 Sayılı Listedeki Mallar

ÖTV 1 sayılı listedeki malların (örneğin; benzin, motorin ve jet yakıtı), imal, ithal, teslimi vb. faaliyetler nedeniyle EPDK’dan Mart 2022 ayı içinde lisans (Bayilik lisansı dahil) alanlar. Lisans alımı veya imal, inşa veya ithalin gerçekleştiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.

ÖTV 3 Sayılı Listedeki Mallar

ÖTV 3 sayılı listedeki malları (örneğin; puro, sigara ve nargile tütünü) Mart 2022 ayı içinde imal ve/veya ithal edenler. Lisans alımı veya imal, inşa veya ithalin gerçekleştiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren geçiş yapmaları gerekmektedir.

E-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları

E-Ticaret aracı hizmet sağlayıcılarından Mart 2022 ayı içince işe başlayanlar, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde geçiş yapmaları gerekmektedir.

İnternet Sitesi Sahipleri ile İşleticileri

İnternet ortamında gerçek veya tüzel kişilere ait gayrimenkul, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitesi sahipleri ile işleticilerinden Mart 2022 ayı içinde işe başlayanlar. İşe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde geçiş yapmaları gerekmektedir.

İnternet Reklamcılığı

İnternet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracılarından Mart 2022 ayı içinde işe başlayanlar. İşe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde geçiş yapmaları gerekmektedir.

İnternet Sitelerinde Satış Yapanlar

Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden 2020 veya 2021 yılları için 1 Milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya gayrisafi iş hasılatı) olanlar. Belirtilen mükelleflerden, 01.07.2022 tarihinden itibaren, 2022 ve müteakip yıllar brüt satış hasılatı 500 Bin TL ve üzeri olanlar izleyen yılın yedinci ayı başına kadar geçiş yapmaları gerekmektedir.

5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna göre komisyoncu olanlar

5957 sayılı Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya Tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile iştigal eden mükelleflerden Mart 2022 ayı içinde işe başlayanlar. Belirtilen mükelleflerden 2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren işe başlayanlar işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde geçiş yapmaları gerekmektedir.

SGK ile Sözleşme İmzalayanlar

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmet sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.) (01.07.2022 tarihinden itibaren SGK ya fatura düzenleyecekler ile ilgili olarak) Bu tarihten önce fatura düzenleyecek olanlar fatura düzenlemeye başlamadan önce sisteme geçiş yapmaları gerekmektedir. SGK ile sözleşme imzalayanlar söz konusu Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce geçiş yapmaları gerekmektedir.

Gayrimenkul ve Taşıt İşi ile Uğraşanlar

Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2020 veya 2021 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı)1 Milyon TL ve üzerin olan mükellefler, belirtilen mükelleflerden 2020 veya 2021 yılları brüt satış hasılatı 1 Milyon TL ve üzeri olanlar 01.07.2022 tarihinden, 2022 ve müteakip yılları brüt satış hasılatı 500 Bin TL ve üzeri olanlar izleyen yılın yedinci ayı başında kadar geçiş yapmaları gerekmektedir.

Otel İşletmelerinde

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerinden 22.01.2022 itibariyle faaliyette bulunanlar ile Mart 2022 ayı içinde faaliyete başlayanlar, 535 sıra no.lu tebliğ yayım tarihi (bu tarih dahil) (22.01.2022) itibarıyla faaliyette bulunanlar 1/7/2022 tarihine kadar, 22.01.2022 tarihinden sonra faaliyete başlayanlar ise, faaliyete başladıkları ayı izleyen dördüncü ayına başına kadar geçiş yapmaları gerekmektedir.

GİB tarafından yapılan çalışmalar

GİB tarafından yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellef, mükellef grupları, faaliyet ve sektör alanlarından kendilerine yazılım bildirimle (en az 3 ay süre verilmek suretiyle) 01.07.2022 tarihinden itibaren e-Fatura Uygulamasına geçiş zorunluluğu olduğu bildirilenler, kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-Fatura uygulamasına dahil olması gerekmektedir.

E-Defter Uygulamasına Geçiş

1 sıra no.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde, “3.2.6. e-Defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükelleflerden” bölümünde yer alan “e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren)” göre 2022 yılı içerisinde e-Fatura sistemine dahil olanlar 01.01.2023 tarihinden itibaren e-defter sistemine geçmek zorundadırlar.

Kaynaklar:

  • Vergi Usul Kanunu 509 sıra no.lu Genel Tebliği
  • Vergi Usul Kanunu 535 sıra no.lu Genel Tebliği
  • 1 sıra no.lu Elektronik Defter Genel Tebliği

Kadir Demirbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vergi.uzmani@yandex.com

http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/kadirdemirbas/085/

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.