DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İhracat İşlemlerinde Yapılan Masraflar

Mustafa Özçelik -SMMM
Mustafa ÖZÇELİK, 1981 yılında Trabzon ili Çaykara İlçesi Yeşilalan Köyünde doğdu. İlk öğrenimini doğduğu yerdeki Yeşilalan ilkokulunda Orta öğrenimini ise Çaykara Çok Programlı Lisesi’nde tamamladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi muhasebe bölümünden mezun oldu. 2005 Yılında İstanbul’a yerleşti ve sektöründe öncü bir sanayi kuruluşunda muhasebe yardımcı elemanı olarak işe başladı. Bu firmada halen devam etmekte olduğu muhasebe şefi görevini yürütmektedir. Özçelik, evli ve Hasan, İclal, Yusuf adında üç çocuk sahibidir.

İhracat yapmak isteyen firmaların gözünü korkutan en önemli unsur hiç şüphesiz ihracat masrafları.

Yazmış olduğumuz “Tüm Yönleriyle Uygulamalı İhracat Muhasebesi” kitabımızda bu konuyu ayrıntılı olarak ele almıştık.

Çok kısa bir özetini buraya almak istiyorum. Ayrıntılarına ulaşmak isteyenler, yakında Seçkin Yayıncılıktan piyasaya çıkacak olan “Tüm Yönleriyle Uygulamalı İhracat Muhasebesi” kitabımızdan faydalanabilirler.

İhracatçılar birliği ödemleri: İhracat yapacak gerçek veya tüzel kişilerin, ihraç edecekleri malın ait olduğu sektörde faaliyet gösteren ve ticaret sicilinde kayıtlı merkez veya şube adreslerinin birinin bulunduğu en yakın birliğe üye olmaları ve Kanunda belirtilen ödemeleri (Birliğe kayıt sırasında giriş aidatı ve her yıl için yıllık aidat) yapmaları zorunludur.

-Nispi Aidat: İhracat işlemleri esnasında İhracatçı Birlikleri onayı aşmasında alınan nispi aidat oranları (nispi aidat, ihracat bedelinin FOB değeri üzerinden alınmaktadır) İstanbul Maden İhracatçıları Birliği bünyesinde yer alan Birlikler bazında aşağıda verilmiştir.

Nispi Aidatın İadesi:

-Gümrük Beyannamesi Ücreti:

-Ticaret odasına yapılan ödemeler:
Menşe İspat Belgesi :

ATR Dolaşım Belgesi :

ATR Dolaşım Belgesi (50 Adet) : 87,50 TL
ATR Dolaşım Belgesi Bel. Hiz. Ücreti: (50 Adet) : 12,50 TL
ATR Dolaşım Belgesi Onay Ücreti: (50 Adet) : 150 TL

EUR-MED Dolaşım Belgesi :

EUR-MED Dolaşım Belgesi (50 Adet) : 87,50 TL
EUR-MED Dolaşım Belgesi Bel. Hiz. Ücreti: (50 Adet) : 12,50 TL
EUR-MED Dolaşım Belgesi Onay Ücreti: (50 Adet) : 150 TL

EUR-1 Dolaşım Belgesi :

EUR-1 Dolaşım Belgesi (50 Adet) : 87,50 TL
EUR-1 Dolaşım Belgesi Bel. Hiz. Ücreti: (50 Adet) : 12,50 TL
EUR-1 Dolaşım Belgesi Onay Ücreti: (50 Adet) : 150 TL

8.5-Gümrük müşavirliği ödemeleri: İhracatçı firma, gümrük beyanını kendisi yapabileceği gibi, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda düzenlenen temsil müessesesinden faydalanarak bir Gümrük Müşaviri aracılığıyla da gümrük beyanında bulunabilir.

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (EK-1)
HİZMET
KODU
HİZMET KONUSU 2019
İHR İHRACAT İŞLEMLERİ TÜM GÜMRÜKLER İÇİN (BEHER BEYANNAME)
İHR-1 Kesin / Dahilde işleme rejimi kapsamında, İhracat İşlemleri Kara / Hava 200
Deniz 250
İHR-2 Geçici İhracat İşlemleri (Hariçte işleme dahil) 360 TL
İHR-3 ATA Karneli işlem 360 TL
İHR-4 Gayri ticari çıkış (Bedelsiz) 250 TL
İHR-5 İkinci Gümrük Yoluyla İhracat İşlemleri (Havayolu hariç) 480 TL

İHR-6 İhrakiye ve Kumanya İşl. 25 Faturaya kadar -25 Fatura Üzeri Beher Fatura için 6TL İlave edilir. 250 TL
İHR-7 Dökme Eşya İhracat İşlemleri 750 TL
İHR-8 Yukarıda Hizmet Ücretlerine İlaveten ikinci ve Sonraki Beher
Tır/Konteyner/Araç/Vagon/vb. 70 TL
İHR-9 Yukarıdaki hizmet ücretlerine ilaveten, beher beyanname 4’ten fazla kalem içermesi halinde 5. ve sonraki kalemler için ayrıca 30 TL
İHR-10 Yukarıdaki hizmet ücretlerine ilaveten dokümantasyon, vs ulaşım giderleri. 45 TL

8.6-Navlun ödemesi: Dış ticaret uygulamalarında navlun faturası olarak bilinen vesaik, uluslararası taşımacılıkta taşıma ücretinin ifadesini gösterir. CFR ve CIF teslimlerde navlunu ihracatçı öder. Diğer teslimlerde navlun alıcıya aittir.

8.7-Mesai ücreti: 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun fazla çalışma ücretlerini düzenleyen 221. Maddesi hükmüne göre, yükleme ve boşaltma ile her türlü gümrük işlemlerinin normal çalışma saatleri içinde yapılması esastır. Bununla birlikte, bu saatler dışında veya tatil zamanlarında hizmet talebinde bulunulduğunda, yazılı olarak yapılacak bu talep, işin yapılacağı gümrük idarelerince yerinde görülürse, gerekli önlemler alınmak ve çalışacak personelin fazla çalışma ücreti ve varsa hak sahibine ödenecek kanuni yollukları karşılığı tutarlar, talep sahipleri tarafından ilgili muhasebe birimi hesabına yatırılmak koşuluyla kabul edilmektedir.

8.8-Ardiye Ödemesi: Gümrüklü sahalara gelen konteyner ve diğer yüklerin kapalı ve açık sahalarda saklanması, depolanması, etiketlenmesi, paketlenmesi ve benzeri katma değerli hizmetleri ve bu hizmetler için ödenen ücreti ifade eder.

8.9-Demuraj ödemesi: Demuraj; İhracat veya ithalat işlemlerinde konteynerdeki eşyanın boşaltılması için alıcı (ithalatçı) ve satıcının (ihracatçı) yaptığı anlaşmayla belirlenen sürenin aşılması halinde, konteyner başına alıcı tarafından (navlun dışı) ödenen gecikme bedelidir. Demuraj ücreti diğer bir bakış açısıyla süresinde boşaltılıp sahibine geri gönderilmeyen konteynerler için ödenen ve günlük olarak hesaplanan bir gecikme cezasıdır.

Firmalar önceden yapacakları anlaşmalarla bu free time süresini uzatabilmektedirler. Uygulamada ithalatçı firma tarafından birçok gerekçelerle aylarca gümrüklerden çekilemeyen veya boşaltılmayan konteynerler söz konusu olmaktadır. Günlük ortalama 25 usd olarak hesaplanan demuraj bedelinin bazı zamanlarda yüzbinlerce dolara ulaşabildiği görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda nakliyeci firmalarla çok iyi pazarlıklar yapılması durumunda bu liste fiyatlarında önemli oranlarda indirimler alınabilmektedir.

Uygulamada nakliyeci firmaların uyguladıkları ücretsiz gün (free time) ve ücretli gün tarifeleri şu şekildedir:

1-7 Gün ücretsiz
8-11 Gün, 20’lik Konteyner 25 usd/gün-40’lık Konteyner 35usd/gün
12-21 Gün, 20’lik Konteyner 40 usd/gün-40’lık Konteyner 60 usd/gün8.10- Terminal ve Diğer Hizmetler Ücreti : Yükün (genel kargo,dökme yük, sıvı yük, konteyner, araç vb.) gemi ambarı, tankı veya güvertesinden liman sahasına alınması veya gemiye yüklenmesi için verilen hizmettir.

Tarife Ölçüsü

Gerekli ayrıntılar “Tüm Yönleriyle Uygulamalı İhracat Muhasebesi” kitabında…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.