DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

EYT’de, Kanun Çıktı; Sorular, Cevap Buldu

03.01.2023 tarihinde “EYT’de, Kanun Çıkınca Cevap Bulacak Sorular” başlığı ile http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/ersinumdu/010/ linkteki yazıyı hazırlamıştım. Yazıda, Kamuoyunda EYT ile ilglii cevabı çok merak edilen 5 sorunun hukuki durumunu izah ettikten sonra kendi görüşümü de “BENCE” diye eklemiştim. 30.01.2023 itibari kanun teklifi TBMM’ye sunuldu.

Sorular ve Kanun teklifine göre cevapları…

Peki, Kanun teklifinde yazıda belirttiğim 5 genel sorunun cevabı belli oldu mu? Bence; oldu…

1- Askerlik, Yurtdışı Borçlanması Vs. Sigorta Başlangıcını 8.9.99 Öncesine Geriye Çekecek Mi?

Bu konu aslında tartışılmayacak bir konuydu ancak daha önce Çalışma Bakanı tarafından yapılan açıklamadan dolayı “acaba hizmet borçlanmaları ile EYT’li olmak imkanı olmayacak mı?” tereddütü oluşmuştu. Ama linkteki belirttiğim yazımda, 5510 sayılı kanunun 41. Maddesinde sigorta başlangıcından önceki borçlanılan süre kadar sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürüleceği için EYT kanununda özel bir yasaklayıcı hüküm olmazsa borçlanmalar ile EYT’li olunur diye belirtmiştim. Kanun teklifinde, borçlanmalar ile EYT’li olamama gibi bir yasaklayıcı hüküm yok. Bu sebeple başlıktaki “Askerlik, yurtdışı borçlanması vs. sigorta başlangıcını 8.9.99 öncesine geriye çekecek mi?” sorusunun cevabı için artık “EVET” diyebiliriz.

2- SSK’lılarda 5000 Günden 5975 Güne Kadar Kademeli Günler Mi Şart Olarak Kabul Edilecek?

Aslında bu sorunun cevabı sayın Cumhurbaşkanı kamuoyu açıklamasında sadece yaş şartının kaldırıldığını beyan etmesi ile az çok belli olmuştu. Ama EYT’de, 8.9.99 öncesi sigortalı olan kişilerin sadece yaşa takılması olmayıp aynı zamanda 5000 günden 5975 güne kademeli artıştan dolayı güne takılması da söz konusuydu.  Kanun teklifinde, “söz konusu hükümlerde yaş dışında diğer şartları taşımaları halinde” cümlesi geçmektedir. Bu sebeple; “SSK’lılarda 5000 günden 5975 güne kadar kademeli günler mi şart olarak kabul edilecek?” sorusunun cevabı için artık “EVET”, diyebiliriz.

3- SSK’lılarda 15 Yıl, 3600 Gün, Kadın/50-Erkek/55 Yaş Kuralı EYT’de Kapsam Şartı Olarak Dikkate Alınacak Mı?

SSK’lılarda 8.9.99 öncesi emekli olmadaki bir şart ta 506 sayılı Kanunun geçici 87. Maddesindeki sigortalının 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün ve kadın/50-erkek/55 yaş şartını sağlamasıydı. Kanun teklifinde 506 sayılı Kanunun geçici 87. Maddesi ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple; “SSK’lılarda 15 yıl, 3600 gün, kadın/50-erkek/55 yaş kuralı EYT’de kapsam şartı olarak dikkate alınacak mı?” sorusunun cevabı için artık “HAYIR” diyebiliriz.

4- Bağkurda veya Emekli Sandığında 8.9.99 Öncesi SSK Başlangıcı EYT Kapsamında Dikkate Alınacak Mı?

Bağkur veya Emekli Sandığında emeklilik hesabında sigortalılık başlangıcı yerine 1479/geçici 10. Ve 5434/geçici 205. maddelerinde “23.5.2002 tarihini takip eden aybaşı itibarıyla” prim ödeme sürelerinin ya da emeklilik süresi diye belirtildiği için toplam sigortalılık süresi dikkate alınır. Söz konusu sigortalılıklardan önceki SSK sigortalılıkları 23.5.2002 tarihini 8.9.1999 öncesine götürecek miktarda olması gerekir. Bu durumun uygulanması Kanunla ilgili SGK tarafından düzenlenecek EYT tahsis genelgesi ile netleşir.

5- 8.9.99 Öncesi Sigortalı Olup Ta EYT Kanun Çıktıktan Sonra Şartları Sağlayanlar, Şartları Sağladıklarında EYT’den Aylık Alabilecek Mi?

Kanun teklifinde “bu maddenin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması için talepte bulunanların” denilmektedir. bu sebeple; “8.9.99 öncesi sigortalı olup ta EYT kanun çıktıktan sonra şartları sağlayanlar, şartları sağladıklarında EYT’den aylık alabilecek mi?” sorusunun cevabı için artık “EVET”, diyebiliriz.

ARTIK EYT YERİNE EGT DİYEBİLİRİZ…

Kanun teklifi bilhassa 5000 güne ve 15 yıl 3600 sartı ile beklentide olanlar için hayal kırıklığı oldu. Açıkçası kademeli prim gün şartının korunacağı çok beklenmiyordu. Ayrıca 506 sayılı Kanunun geçici 87. Maddesindeki sigortalının 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün ve kadın/50-erkek/55 yaş şartındandaki, yaş şartlarının kadın 58, erkek 60 olduğu için de  EYT mağduriyeti bulunmakta. Belki Kanunun TBMM genel kurulunda görüşülmesi esnasında verilecek önerge ile bu şart da kanuna eklenebilir.

EYT’liye Özel SGDP Teşviği

Kanun teklifinde EYT’den emekli olup ta 10 gün içinde en son çalıştığı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde SGDP priminde 5 puanlık prim indirimi uygulanmasına dair hüküm de mevcut…

31.01.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.