DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Belirli süreli kira giderleri gelir vergisinden indirilebilir mi?

Mustafa Özbay Ekonomist-CFO
Mustafa ÖZBAY, 1972 yılında Trabzon ili Çaykara İlçesi Yeşilalan Köyünde doğdu. İlk öğrenimini Bursa, Orhangazi, Örnekköy İlkokulunda, Orta öğrenimini ise Orhangazi Lisesi’nde tamamladı. Uludağ Üniversitesi , İİBF, Maliye Bölümünden Ekonomist ünvanlıyla mezun oldu. 1999 Yılında İstanbul’a yerleşti ve sektöründe öncü bir sanayi kuruluşunda muhasebe yardımcı elemanı olarak işe başladı. Bu firmada sırasıyla muhasebe uzmanı, muhasebe şefi, finans şefi, muhasebe müdürlüğü ve halen devam etmekte olduğu Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Meslekteki tecrübesini ilk kez 2004 yılında yayınlanan ve büyük ilgi gören “Tüm Yönleriyle Uygulamalı İhracat Muhasebesi” kitabında meslektaşlarıyla paylaştı. Özbay, evli ve Taha Utkan, Safa Ersan, Neşe Berrin adında üç çocuk sahibidir.

2019 yılı içerisinde kira geliri elde edenler, menkul kıymet işlemleri yapanlar, doktor, avukat gibi serbest meslek erbabı ile gerçek usulde vergilendirilen esnaf için gelir vergisi beyan dönemi, 1 Mart 2020’de başlıyor.

Beyannamelerin son verilme ve birinci taksitini son ödeme tarihi 31 Mart 2020. Gerçek kişilerin bu faaliyetlerden elde ettikleri gelirleri bu tarihler arasında gelir vergisi beyannamesi ile beyan edip ödemeleri gerekiyor.

www.muhasebekursu.com meslek portalımızda bu konuyla ilgili daha ayrıntılı ve bilgilendirici yazılar yazılmaktadır.

Bu yazının konusu ise, belirli dönemlerde kiralanan ve yılın belirli dönemlerinde ikamet edilen konutlara ödenen kiraların indirim konusu yapılıp yapılamayacağı.

Kişiler bazan başka yerlerden (özellikle yaz dönemlerinde Ege ve Akdeniz sahillerinden) bir kaç günlük, haftalık veya aylık konutlar kiralaya bilmektedirler. Hatta daha uygun olması nedeniyle bir konutun kirasının yıllık olarak ödenip üç-dört ay kalındığı da görülebilmektedir.

İşte tam da bu noktada, bu kira giderlerinin Gelir Vergisi Beyannamesinden indirim konusu yapılıp yapılamayacağı gündeme gelmektedir.

Bilindiği üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 74 üncü maddesinde; “Safi iradın bulunması için, 21 inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hâsılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan aşağıda yazılı giderler indirilir.” denilmekte ve kira giderlerinin indirimi konusu 10. maddede belirtilmektedir. 10. Madde şu şekildedir:

10. (Değişik: 24/12/1980-2361/51 md.) Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli (kira indirimi gayri safi hasılattan bu maddenin 1 ila 9 ve 11 numaralı bentlerinde yazılı giderler düşüldükten sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen kısmı 88 nci maddenin 3 üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz);

Bu maddeye göre kira geliri elde edenler aynı zamanda kira da ödüyorsa, ödediği bu kira tutarını indirim konusu yapabilmektedirler. Ancak bir kişi kendi evinde ikamet ediyor ve yılın belirli dönemlerinde de kiraladığı bir evde kalıyorsa veya kira geliri elde edip kirada bir evde oturup, yılın belirli aylarında başka bir evi de kiralayıp kira ödüyorsa her iki kira giderini de indirim yapabilir mi?

Medeni Kanununun 19 uncu maddesinde “yerleşim yerinin tekliği” ilkesi söz konusudur. Bu ilkeye göre “Adres Kayıt Sistemi” nde de kişinin T.C. kimlik numarası ile eşleştirilen tek bir yerleşim yeri adresi (ikametgâh) mevcuttur.

Bu çerçevede, kişinin birden fazla yerleşim yeri adresinin olması mümkün değildir.

Bu hükümlere göre, gerçek gider usulünün seçilmesi suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi durumunda, beyan edilen gayrimenkul sermaye iradından, ancak ikamet edilen konut için ödenen kira bedelinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Tüm bu gerekçelerden de anlaşılacağı gibi, bir meskenin kira giderinin indirim konusu yapılabilmesi için o mükellefin o meskende ikamet etmesi şartı aranmaktadır. Bu durumda geçici olarak kiralanan ve ikameti bu adreste bulunulmayan meskenler için ödenen kiraların indirim konusu yapılması söz konusu olamamaktadır.

Ancak senenin farklı dönemlerinde farklı yerlerde ikamet edilip adres değişikliği bildirilmişse, buralarda ödenen kiraların indirim konusu yapılabileceği kanaatini taşımaktayım.

 

Kaynak:www.muhasebekursu.com 

Bu makale kaynak gösterilmesi ve aktif link verilmesi kaydıyla serbestçe yayınlanabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.