DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kısa Çalışma ödeneği başvuru şartları esnetildi!

Taner Özdemir - SMMM-İş ve Sos. Güv. Danışmanı-Mevzuat Eğitmeni
– 1981 yılında Samsun’da doğdu. Aslen Sivaslıdır. İlkokulu Samsun İlköğretim Okulunda, Liseyi Sivas Lisesinde tamamlamıştır. Üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesinde Sosyal bilimler ve yine Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde tamamlamıştır. İş – Sosyal Güvenlik ve vergisel mevzuat alanında daha kapsamlı çalışmalar yapabilmek için Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavına girerek bu sınavı başarıyla tamamlamış ve Mali Müşavir ünvanını almaya hak kazanmıştır. Evli ve 1 Kız çocuk babasıdır. Çalışma hayatı boyunca Hizmet, Gıda, Üretim,İnşaat,Müşavirlik, Eğitim, Danışmanlık sektörlerinde hizmet veren Kurumsal firmalarda ve bu firmaların şubeleşme ve organizasyon yapılarının kurgulanması ve yönetilmesinde Uzman,İdareci,Yönetici,Eğitmen,Danışman ve İnsan Kaynakları Müdürü olarak İş ve Sosyal Güvenlik boyutunda tüm süreçleri yönetmiştir. -Denetim, Eğitim ve Mali Müşavirlik firmasının İş ve Sosyal Güvenlik departmanında yaklaşık 350 firmanın ve 6500 personelin Bordro, SGK, Özlük işlemleri sürecini yönetmiştir. Firmalara İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri kapsamında danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedir. Ayrıca yaklaşık 20 farklı mevzuat sitesinde makaleleri yayınlanmaktadır. Anlaşmalı olduğu Eğitim firmaları ile İstanbul içinde ve İstanbul dışında Firmaların İnsan Kaynakları çalışanlarına, Muhasebe çalışanlarına, Bordro ve Personel İşlemlerini yürüten personellere, yeni mezunlara ve İş ve Sosyal Güvenlik Uygulamalarını öğrenmek isteyen çalışanlara birebir ve toplu olarak eğitimler vermektedir.

Koronavirüs(Covid-19) nedeniyle ülkemizde alınan tedbirlerle birlikte işverenlerde çalışanlarını ücretsiz izine, yıllık izine ve idari izin olmak üzere farklı şirket kararları alarak bu süreci yürütmeye çalışmaktadırlar.

Tabi yıllık izin ve ücretli izin verilen işçiler için izin aldıkları süreye ilişkin ücretlerinde bir kesinti olmayacağı için şanslılar. Lakin bir grupta var ki işverenleri tarafından ücretsiz izin dayatması ile ücretini bu sürelerle alamayacak olan işçiler.

işte bu aşamada olanlar için yani ücretini alamayacak olanlar için İş Kanunumuzda yer alan Kısa çalışma ödeneğini işverenler kullanabileceklerdir. Bu ödenek ile de bir nebze olsun ücretleri işverenden alamayacakları dönemde zaruri ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir.
Gelelim uygulayıcıların sık karşılaştıkları soruların cevaplarına!

Kısa çalışma Ödeneği Nedir?

İşverenin, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle (işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlardır. Korona virüs de bu kapsamda zorlayıcı bir neden olarak kabul edilmektedir) işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, işçilere kısa çalışma ödeneği ödeneğinin ödenebileceği belirtilmiştir.

Kısa Çalışma ödeneğinden faydalanılacak süre ne kadardır?

Bu kapsamdaki işçiler için kanunda 3 ayı geçmemek üzere ibaresi bulunmaktadır. Lakin ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.
İşyerindeki tüm işçiler bu ödenekten faydalanabilir mi?

İşletmenin ilgili sgk sicilindeki yani faaliyeti duran sicildeki tüm işçileri yada bazıları da bu ödenekten faydalanabilecektir.

Başvuruyu işçi mi işveren mi yapacaktır?

Başvuruyu işverenler yapacaktır. Dolayısıyla işçilerden talep dilekçesi yada başvuruyla ilgili İşkura işçi yönlendirmesi yapılmayacaktır.

Başvuru evrakları nelerdir?

An itibariyle İşkurun Kısa çalışma ödeneğindeki evrak listesindeki ekler kısmı kaldırılmıştır. Faydalanacak işçi lsitesi, Kısa çalışmanın uygunluk tespitine ilişkin belgeler yeterli olacaktır.
Başvuru nasıl yapılacaktır?
Başvuruyu işverenler İşkurun Kısa Çalışma ödeneği sayfasındaki formları doldurarak yine başvuru sayfasındaki işkur müdürlüklerinin ilgili mail adreslerine göndererek başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Kısa çalışma Ödeneğinden ne kadar alınabilmektedir.

Bu ödenekten en az 1.752,40 tl, en fazla ise 4.380,99 tl alınabilmektedir.

Her işçi bu ödenekten faydalanabilir mi?

İşverenin başvuru yapmış olduğu her işçi bu ödenekten faydalanamayacaktır. Bu ödeneğin alınabilmesi için işçinin şartları sağlamış olması gerekmektedir. Çalışma Bakanının yararlanabilecek işçi kapsamını artması için yaptığı açıklama kapsamında başvuru itibariyle işçinin son 3 yıl içerisinde ödenen sgk prim gün sayısının en az 450 gün olması ve yine başvuru tarihinden önceki 4 aylık sürede en az 60 gün sigorta priminin olması gerekmektedir.

İşverenlerin bordrosunda eksik gün nedeni olarak hangi kod belirtilecek?

Kısa çalışma Ödeneği başvurusu olumlu olan işçiler için işverenin düzenleyeceği bordrolarda işçilerin eksik gün nedeni “18-Kısa çalışma ödeneği” olarak bildirilecektir. Bu ödenekten yararlanan işçinin eksik gün nedeni bu kod dışında bir kodla yapılırsa işçi KÇÖ alamayacaktır. İşçinin bu ödenekten yararlandığı ay-dönem içinde birden fazla eksik gün nedeni varsa “12-Birden Fazla” seçilip İşkura da bu birden fazla olan sebep bildirilecektir.

Bu ödenekten faydalanan işçilerden bu para geri alınacak mıdır?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçiden bu para geri alınmayacaktır. Lakin daha sonra işçinin işten ayrılıp ta işsizlik ödeneği alacağı zaman hakettiği süreden bu KÇÖ den faydalandığı süre kadar düşme söz konusu olacaktır.

Aynı işverenin farklı dosyaları içinde başvuru olacak mıdır?

Aynı işverenin başka işletmelerinde de faydalanacak işçiler varsa, SGK işyeri sicil numaraları farklı olduğu için, bu siciller içinde ayrı bir başvuru yapılacaktır.

Kısa çalışma sona erince ne gibi bir işlem yapılacaktır?

Kısa Çalışma ödeneğinden başvuru formundan daha önceki bir tarihte yararlanmayı kesen işverenin İşkura 6 iş günü içinde bilgi vermesi gerekmektedir.

İdari para cezası var mıdır?

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili Kanunda bir idari para cezası öngörülmemiştir. Lakin yersiz faydalan işletmelere, yersiz yararlanan kişilerin rücusu olabileceği gibi, İşkur tarafından istenen bilgi ve belgeleri belirtilen sürede kuruma telsim etmeyen işverenler için 4857 sayılı Kanunun 92’nci maddesi uyarınca 25.523,00 tl idari para cezası uygulanabilecektir.

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçiler İş Göremezlik ödeneği alabilir mi?

Bu ödeneği almaya başlayan işçiler, ödenek süresince genel sağlık sigortasından faydalandıkları için, haklarında kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmediğinden Geçici iş göremezlik ödeneğinden de bu dönemde faydalanamayacaklardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.